-->

štvrtok 19. apríla 2012

Medové sušienky

Pri týchto sušenkách som musela trošku upravovať množstvo ingrediencí, trochu ma to zo začiatku znervóznilo, ale nakoniec boli výborné. Chuťovo mi pripomenuli Škótsko a moje obľúbené Schottish butter cookies. Zdroj je časopis F.O.O.D. 05/2010. Doporučujem ich urobiť len tak, bez náplne, lebo sú, aj tak hodne sladké a za druhé vydržia dlhšie. Možeme si cestom naplniť formičky, alebo vytvarovať guličky a iba ich stlačiť vidličkou, asi tak ako pri príprave gnocchi.


Suroviny
Cesto
125g masla
100g krupicového cukru
1 žĺtok
260g hladkej múky
1 lyžička sódy bikarbóny
4 lyžice medu

Ak by si predsa len niekto chcel pripraviť náplň:
Náplň:
1 bielok
160g práškového cukru, preosiateho
20g masla
pár kvapiek rúžovej potravinárskeho farbiva, ja som použila jahodový džem

Postup
Zo surovín si vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odležať minimálne na hodinu v chladničke, zabaléné do potravinovej fólie. Potom cesto na múkou pomúčenej doske vyvaľkáme na hrubku asi 0,5cm,  najlepšie medzi dvoma mikrotenovými sáčkami, aby sa nam nepotrhalo a vykrajujeme kolieska.
Pečieme pri teplote 180°C, až kým cesto spevní, nie moc dlho, aby sme nemali rúžové okraje.
Na náplň si vyšľaháme najskér bielok do tuha, potom pridáme cukor a maslo, nakoniec pridáme farbivo. Dáme do chladničky stuhnúť. Plníme vychladnuté medové kolieska.

streda 18. apríla 2012

Jahodový cheesecake

Ďalší výborný cheesecake od bloggerky Yue, iba som vymenila maliny za jahody (potrebujem sa zbaviť mrazených zásob a uvoľniť miesto čerstvým) a upravila množstvo ingrediencii. Na cheesecake-och nie je nič ťažké, a už vobec nie, keď ich netreba piecť. Tak, ako sa niektorí tešia na uhorkovú sezónu, ja sa teším každoročne na jahodovú, lebo v našej štvrti sú jahodové plantáže a kupujeme ich v sezóne vždy čerstvé v 2kg prepravkách. Ideálne sú na letné víkendy, len tak si z nich urobiť jogurtový koktejl, cheesecake, alebo si len tak ujedať čerstvé jahody z misky na stole. Tak si poďme na chvíľku pripomenúť leto...


Suroviny
Na sušenkový základ:
250g  celozrných sušeniek zn. Hobbits (predáva Tesco)
120g masla
Náplň:
1 balenie plátkovej želatiny
500g krémového syra Philadelphia (4balenia po 125g)
300g bieleho jogurtu
200g rozmixovaných čerstvých jahod
celé jahody - na dozdobenie
140g cukru
100ml vody

Postup:
Sušenky si rozmixujeme a premiešame s roztopeným a vychladnutým maslom. Spodok tortovej formy o priemere 20 cm si vystelieme papierom na pečenie. Sušenkovú zmes uhladíme lyžicou a dáme zapiecť asi na 10 minút pri teplote 160°C. Dáme vychladnúť po upečení a pripravíme si zmes na cheesecake. Namočíme si plátkovú želatinu do vody a necháme napučať. Medzitým si vymiešame sýr s cukrom dohladka pridáme žĺtka, bielka si vymixujeme zvlášť a zamiešame do zmesi. Jahody si rozmixujeme a pridáme k ostatným surovinám. Napučanú želatinu si rozpustíme v troche teplej vody a primiešame do zmesi, nalejeme na vychladnutý korpus a dáme do chladničky, najlepšie na celú noc. Ak nam zostanú nejaké jahody, tak dozdobíme.


Mrkvovo-orechové muffiny

Mám veľmi rada kombináciu ovocia, resp. zeleniny a orechov, takže všade, kde sa dá ich pridávam. V tomto prípade orechy povýšili muffiny chuťovo o level vyššie a vďaka mrkve boli krásne vláčne aj na druhý deň.
Recept je z www.thegreatbritishbakeoff.com. Bohužiaľ momentálne stránka nefunguje a ja som si nestihla zapísať presný recept, takže zatiaľ je príspevok bez neho, čo ma teda hodne mrzí. Jediné čo si z neho pamätám je 300g strúhanej mrkvy, 2 vajíčka, orechy, hrozienka, celozrná múka a trstinový cukor, prášok do pečiva... tak zatiaľ aspoň takto.

Hruškový tart z mandľového cesta

Recept je od Babav z varechy.sk, no nemohla som ho nevyskúšať. Mali sme sezónu hrušiek, tak som skúmala a hľadala hruškové recepty, aby som ich nejakým sposobom zúžitkovala. Musím sa priznať, že množstvo sa mi nepodarilo dodržať, lebo mandľová plnka bola taká dobrá, že som odjedala a odjedala, až zostali 2/3 z nej. Tak tu je recept.


Suroviny:
Cesto:
1/4 hrnčeka lúpaných nasekaných mandlí (ešte lepšie je použiť mandľovú múku)
1/2 hrnčeka práškového cukru
150g masla
1 žĺtok
1 1/4 hrnčeka hladkej múky
soľ
Plnka:
2/3 hrnčeka pomletých lúpaných mandlí
1 lyžica hladkej múky
7 lyžíc práškového cukru
100g masla
1 vajíčko
Sirup na tvrdé a málo sladké hrušky:
3-4 hrušky
1 1/4 hrnčeka cukru
4 hrnčeky vody
2 lyžice citrónovej šťavy
Sladké hrušky stačí namočiť do prevarenej citrónovej vody, aby nestmavli. Može sa použiť aj 1 sáčok čaju s citrónovou príchuťou, napríklad zelený alebo Early grey.

Postup
Suroviny na cesto vymiesime dohladka a cesto dáme odležať do chladničky. Medzitým si pripravíme náplň vymiešaním masla s cukrom, pridáme vajíčko, pomleté mandle a hladkú múku. Kľudne si urobte aj dvojnásobnú dávku, ja som ju tiež dorabala. Hrušky som mala mäkké a sladké, tak som ich namočila iba do prevarenej citrónovej vody, náplň je sama o sebe dosť sladká.
Cesto si vyvaľkáme a vyložíme ním koláčovú formu, navrstvíme mandľovú plnku a rozložíme nakrájané polovičky hrušiek, posypeme mandľovými plátkami.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C cca 30 minút.

utorok 17. apríla 2012

Rýchly chlebík s kozím syrom

Ďalší recept s kozím sýrom, ktorému som neodolala, je od bloggerky Lucie. Quick breads alebo rýchly chlebík je naozaj jednoduchý a pripravený za chvilku.



Suroviny:
230g múky (dala som pol hladkej, pol polohrubej)
2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
3 vajíčka
1 biely jogurt
2 lyžice dijónskej horčice
100g čerstvého kozieho syra
6 sušených paradajok nakladaných v oleji
2 lyžice čerstvého tymiánu

Postup
Trúbu si predohrejeme na 220°C. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslom a vysypeme múkou. Múku s práškom do pečiva, soľou preosejeme do misy. V ďalšej si vymiešame vajíčka s jogurtom a horčicou a poriadne premiešame s preosiatou múkou, dokiaľ nemáme cesto hladké a netvoria sa nám na ňom bubliny. Zľahka vmiešame pokrájaný syr a paradajky a tymián.
Cesto vlejeme do pripravenej formy a pečiame 30-40 minút dozlatova, prepečenosť vyskúšame pomocou špajle.

Pekanový páj a Svět potravin

Orechy mám rada vo všeobecnosti, ale z pekanových som ešte nikdy nič nepiekla. Tento recept je z časopisu Svět potravin - 06/2011. Dostal sa mi do rúk úplne náhodou, u svokry, dovtedy som na neho nenarazila v žiadnej trafike. Celkom zaujímavé čítanie o potravinách, doplnené niekoľkými typickými aj menej typickými receptami. Po prelistovaní niekoľkých čísel, som si ho nakoniec nadelila po stromček, sama. Celkom mi vyhovuje kvantita koláčových receptov, jeden až dva na jedno číslo, o to viac sa teším, každý mesiac na nový prírastok do svojej zbierky. Niekedy ma odrádzajú časopisy preplnené receptmi, lebo neviem, čo skor vyskúšať.
Fajn je aj časopis Gurmet , ktorý vychádza každý polrok ako veľká kniha receptov, je to naozaj pekná a praktická väzba.
Pekanové orechy nepatria medzi najznámejšie u nás a ani najlacnejšie. Podobajú sa trochu vlašským orechom, sú plné vitamínov a minerálnych látok, ale aj tuku a bielkovín. Najväčším pestovateľom pekanových orechov sú USA, ktoré pokrývajú ich spotrebu až z 90%. A tak som svojmu manželovi, ktorý zhodou okolností letel do štátov na služobku, dala za úlohu priniesť nejaké "tie" pekanové orechy. Moc sa nepotešil, lebo zasa musel niečo nakupovať a zhánať, ale nakoniec nesklamal a priniesol mi asi 300g sáčok pekanov. Čo sa týka ceny, tak to ani za to nestálo, bola približne rovnaká, za akú sa dajú kúpiť v našich podmienkach.



Suroviny
Cesto:
150g hladkej múky
75g másla
soľ
žĺtok
2 lyžice vody
Náplň:
2 vajíčka
175g hnedého cukru
1 lyžica vody
4 lyžice mlieka
4 lyžice roztopeného masla
250g pekanových orechov
Na dozdobenie:
šľahačka, cukor podľa chuti a 1 lyžica whiskey

Postup
Zo surovín na cesto si vypracujeme cesto, ktoré dáme do chladničky odpočinúť.
Medzitým si pripravíme náplň, všetky potrebné suroviny zmiešame v miske. Cestom si vyložíme koláčovu formu. Ja som musela zdvojnásobiť dávku, lebo som zistila, že mám málo cesta na moju formu o rozmeroch ...
Trúbu si predohrejeme na 220°C, necháme rozohriať, potom znížime na 180 a koláč pečieme cca 35 minút, tak aby nám nezhorel.
Je chrumkavý a pekany sú doslova božské v spojení s whiskey šľahačkou.

Slaný zeleninový koláč

Mám tu druhého narodeninového adepta z decembra, ktorý bol rovnako ako hruškový cheesecake upečený na synčekové narodeniny, pre tých, ktorí sladké moc nemusia. Recept je z novembrového čisla časopisu Marianne (10/2010). Zaujal ma hlavne tým, že je tam kozí sýr, ktorý úplne zbožňujem a ďalšie chutné ingrediencie. Foto obstaral, ako som už spomínala pri predošlom recepte taktiež moj manžel :).



Suroviny:
Cesto:
200g hladkej múky
100g másla
1 lyžica kyslej smotany
1 žĺtok
1/2 ČL soli
Náplň:
200g mäkkého kozieho sýra
200ml smotany na varenie
3 vajíčka
50g sušených paradajok
50g čiernych olív
1 červená cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička tymiánu
soľ a mleté čierne korenie

Postup:
Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké, vláčne cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme ho odpočinúť aspoň pol hodiny v chladničke.
Trúbu si predohrejeme na 200°C. Cibuľu a cesnak si nakrájame nadrobno a osmažíme na olivovom oleji. Medzitým si v miske prešľaháme smotanu s vajíčkami, pridáme rozdrobený sýr, nakrájané olivy a sušené paradajky, zmes osmaženej cibule a cesnaku, osolíme, okoreníme tymiánom a korením.
Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním koláčovú formu, poprepichujeme vidličkou a dáme zapiecť asi na 5 minút do trúby, potom ho vytiahneme, vlejeme zmes a dame na cca 30 minút dopiecť. Necháme vychladnúť.

Hruškový cheesecake - narodeninový

Ano, ano, tri mesiace som sa tu neukazala, ale žijem a uverejňujem ešte decembrový recept na Hruškový cheesecake, ktorý som pripravila pre mojho trojročného miláčika k jeho krásnym narodeninám. Recept je od jednej z mojich najobľúbenejších bloggeriek Yue, ktorá má úžasné recepty a fotky nielen na cheesecake. Okrem tohto som vyskúšala ďalšíe dva a určite ešte budem skúšať nejaké jej receptíky. Zadanie bolo jednoduché: mal to byť cheesecake a keďže som mala domáce hrušky, výber bol jasný. Fotil manžel, kedže ja  som  v tom narodeninovom vytržení na to úplne zabudla, takže mu týmto ďakujem, že sa zachovalo aspoň niečo. Btw. bol to moj prvý cheesecake vobec a mám pocit, že najbližšie obdobie budem prevažne cheesecake-ová, aj keď teraz hoďne letia makronky (tie vyskášam až niekedy neskor).



Suroviny
Základ:
280g maslových sušeniek (použila som Club sušenky)
120g zmäknutého masla
Náplň:
100g bielej čokolády
625g Philadelphie (krémový sýr, 5balení po 125g)
250ml sladkej smotany (33%)
50g cukru
4 vajíčka

Postup:
Pripravíme si sušenkový základ, a to tak, že si rozmixujeme sušenky, pridáme zmäknuté maslo a poriadne premiešame. Dáme na dno tortovej formy o priemeru 28cm, uhladíme vypuklou stranou lyžice, možeme dať zatiaľ stuhnúť do chladničky.
Medzitým si  sýr vymiešame dohladka s cukrom, prídáme bielu čokoládu, ktorú sme si rozpustili v nerezovej miske nad parou (miska sa nesmie dotýkať vody). V ďalšej miske si vyšľaháme šľahačku a prídáme k ostatným surovinám. Nakoniec pridáme po jednom vajíčko a vymiešame. Zmes navrstvíme na sušenkový základ a pečieme vo vyhriatej trúbe na 150°C cca 40-60 minút. Povrch by nemal popraskať a zožltnúť. Pečieme vo vodnom kúpeli, to znamená, na dno trúby si dám plech s vodou a cheesecake si dáme na mriežku približne do stredu trúby. Po upečení nevyťahujeme, mohol by sa nám stred cheesecake-u prepadnúť, ale pootvoríme dvierka trúby a necháme ho dojsť v trúbe. Najlepšie je cheesecake pripravovať deň predtým a nechať ho dobre stuhnúť v chladničke.

Sirup:
4-5 hrušiek
200g cukru
400ml vody
2 sáčky čaju Early grey s citrónovou príchuťou
pol ČL kukuričného škrobu (napr. Gustin)

Cukor, vodu, čaj privedieme k varu, pridáme pokrájané hrušky a chvíľku povaríme, asi 1-2 minúty. Hrušky vytiahneme, necháme vychladnúť a dozdobíme nimi cheesecake. Sirup zredukujeme a pridáme pol lyžičky kukuričného škrobu na zahustenie, rozmiešame a necháme vychladnúť. Nakrájaný cheesecake možeme, ale nemusíme servírovať preliaty sirupom.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...