-->

pondelok 29. augusta 2011

Slivkový mriežkovaný koláč

Z posledného pečenia karlovarského múčniku mi zostali ešte slivky, ktoré som potrebovala spracovať, a tak prídávam ďalší recept z radu slivkových koláčov. V návale príprav na očakávanú rodičovskú, doležitú, návštevu som si však umiesila okrem už zmieňovaného karlovarského koláča ďalšie tri cestá lineckého typu. Dve hery kúpené v akcii som spotrebovala bezo zvyšku. Recepty budem pridávať postupne, samozrejme iba tie vydarené a chutné.. Bon appétit!


Suroviny

Na cesto:
220g polohrubej múky,
125g masla alebo hery,
50g práškového cukru,
2 vajcia
Na makovú náplň:
200g maku,
voda, cukor podľa chuti, šťava z jedného citróna,
slivky

Postup
Najskor si spracujeme cesto zo všetkých surovín a dáme ho do chladničky aspoň na hodinku. Ja som si ho dala do mraziaku na niekoľko dní a pracovalo sa s ním pekne.
Medzitým si pripravíme sírup z vody, cukru, citrónovej šťavy a vsypeme pomlety mak a sparíme ho, aby náplň nebola riedka.
Vyvaľkáme si 2/3 cesta, pokiaľ by sa trhalo, tak je dobrá pomocka urobiť to cez mikroténový sáčok, navrstvíme makovú nápľň, urobíme si mriežku zo zvyšnej 1/3 cesta, do otvorov dáme čerstvé vykostkované slivky. Pečiame vo vyhriatej rúre pri 180°C pripližne 35-45 minút.

nedeľa 28. augusta 2011

Slivkový karlovarský múčnik

Nie som veľkým priaznivcom bublanín, ale tento koláčik mám veľmi rada a chutí nielen mne, ale aj mojej drahej polovičke, ktorá je, nanešťastie, v procese chudnutia. Akákoľvek návšteva je z toho dovodu u nás o to viac vítaná. Aspoň mám možnosť vyšantiť sa v kuchyni a urobiť si radosť.
Doporučujem použit menšiu formu na pečenie, ako uvádzam nižšie ja, aby bol trošku vyšší. Robila som ho niekoľkokrát, ale tento raz sa mi ho podarilo trošku pripiecť, na chuti to však nijako neubralo ;)...



Suroviny
Na cesto:
200 ml smotany na šľahanie,
120 g polohrubej múky,
30 g masla,
60 g kryštálového cukru,
4 vajcia,
1 PL citrónovej kory,
1 balíček vanilínového cukru,
300 g sliviek

Postup
Najskor si vymiešame dohladka zmäknuté maslo s cukrom a žĺtkami, pridáme citrónovú koru. Do zmesi primiešame vyšľahanú smotanu a nakoniec opatrne sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymazanej a mukou vysypanej tortovej formy (ja som použila formu o priemere 26cm). Na cesto rozložíme vykostkované slivky a dáme piecť. Najskor pri teplote 160 °C asi 20 minút, potom teplotu zvýšime na 180 °C a dopečieme dozlatista. Posypeme práškovým cukrom a možeme podavať.




streda 17. augusta 2011

Čučoriedkový koláč z kyslej smotany

Ako som tak rozmýšľala, čo nové upiecť, narazila som na tento koláčik. Všetci, čo ho ochutnali, chválili, takže zaraďujem do svojej zbierky receptov.



Suroviny
Cesto:
170g masla,
170g cukru (može byť aj menej),
3 vajíčka,
220g hladkej múky,
2 lyžičky prášku do pečiva,
sáčok vanilkového cukru,
150ml kyslej smotany,
čučoriedky podľa chuti (ja som použila kompótované)
Na polevu:
200g jemného tvarohu,
100g práškového cukru

Postup
Predohrejeme si trúbu na 180°C, horkovzdušnú na 160°C. Vymažeme si tortovú formu a vysypeme hladkou múkou.
Maslo, cukor, vajcia, múku a prášok do pečiva, vanilkový cukor dáme do misy, vymiešame. Pridáme kyslú smotanu a nalejeme do formy. Posypeme čučoriedkami. Pečieme cca 50 minút. ešte na teplý vylejeme pripravenú polevu, ktorú sme vymiešali dohladka. Možeme dozdobiť čučoriedkami a mätou. Necháme vychladnúť.

Tarte Flambeé

Na druhý pokus sa mi konečne podaril, výborný slaný kolač Tarte Flambeé, stačilo upraviť množstvo ingrediencií na cesto a samozrejme držať sa receptu :) ... no a manžel sa može po ňom utĺcť. Dobrú chuť!




Suroviny
Cesto:
300g hladkej múky
150ml vody,
15g droždia,
30g oleja,
soľ
Náplň:
200ml kyslej smotany,
200g tučného tvarohu,
500g cibule,
250g slaniny,
2 strúčiky cesnaku,
čierne korenie, tymián

Postup:
Droždie a soľ zamiešame do múky. Pridáme vodu a olej a vypracujem cesto. Prikryjeme ho a nechame vykysnúť.
Zmiešame smotanu, tvaroh, pridáme soľ, čierne mleté korenie a cesnak. Slaninu nakrájame na tenké pásiky a orestujeme, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a zamiešame.
Cesto rozvaľkáme a dame na suchý plech, potrieme smotanovým tvarohom a navrch rozložíme cibuľu so slaninou. Pečieme v horúcej trúbe, ja ju dávam na maximum cca 250°C, asi 8-10minút, kým nám okraje nezrúžovia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...