-->

sobota 10. decembra 2011

Croissanty

Už je december a o chvíľu sú tu Vianoce. Za posledné obdobie sa toho veľa udialo nielen v mojej kuchyni, ale aj v mojom živote, našťastie iba pozitívne. Asi začnem naozaj veriť na Ježiška...
Síce je už čas vianočný, ale ja mám vo svojej zbierke ešte neuverejnený  novembrovi receptík na francúzske božské croissanty. Je vyrobený z kysnutého maslového cesta a može byť plnený roznymi druhmi náplní, väčšinou sladkými, ja osobne mám radšej slanú variantu s hermelínom, tento je však univerzálny a každý si ho može pripraviť podľa svojej chuti.
Receptík je z výzvy The Daring Bakers` - v preklade odvážní pekári, pekárki, ktorí každý mesiac pečú na zadané téma. Ja sa osobne nepovažujem za odvážnu pekárku, aspoň zatiaľ nie. Asi najviac sa obavam časového presu, kedže som už pracujúca matka, ktorej malá ratolesť ustavične "pomáha" a všade pchá ten svoj rozkošný noštek a ruky.
Konkrétne croissanty aj s obrázkovým postupom sú uverejnené na webovej stránke: http://thedaringkitchen.com/recipe/fresh-fluffy-french. Jednoducho som neodolala a musim uznať, že sa podarili. Postup síce vyzerá hrozivo (je fakt podrobný), ale v skutočnosti je jednoduchý, len trošku náročnejší na čas. Cesto totiž rado oddychuje. Ja som si hneď trúfla a urobila ich z dvojitej dávky. Pripravovala som ich zo soboty na nedeľu, ešte ráno som si trošku privstala (vyhnala ma z postele zvedavosť a nedočkavosť, ako to všetko dopadne), trošku som sa s nimi pomaznala a čerstvé raňajky boli na svete. Boli ešte teplé a tak sme si ich vychutnali s prvou rannou kávičkou ;).
Septembrovú výzvu pripravila Sarah, neblogujúca členka The Daring Bakers`, ktorá vybrala recept z knihy Mastering the Art of French Cooking, Volume Two, od Julie Child a Simone Beck.


Suroviny (rozpis je na 12 kusov):
7g čerstvého droždia
3 lyžice vlažnej vody
1 lyžička cukru krupice
225g hladkej múky

2 lyžičky cukru krupice
1,5 lyžičky soli
120ml mlieka
30ml rastlinného oleje
115g vychladeného masla,
vajíčko na potrenie

Postup 
1.  V malej miske si pripravíme kvások z droždia, vlažnej vody a jednej lyžičky cukru. Premiešame a necháme v teple, kým sa neurobí na povrchu pena.
2. Odvážime a odmeriame si ostatné ingrediencie.
3. Rozpustíme si v teplom mlieku soľ a dve lyžičky cukru.
4. Preosejeme múku do veľkej misy.
5. Pridáme olej, kvások a ochutené mlieko.
6. Zľahka premiesime všetky ingrediencie.
7. Vyklopíme si cesto na pomúčenú podložku a necháme ho minútku odpočinúť, zatiaľ si umyjeme misu.
8.Premiesime cesto 8-10 krát, stačí málo, pár krát s nim praštíme o stol (fajn, keď ste zrovna na niekoho naštvaný). Kuknite na video na stránke.
9. Cesto dáme späť do umytej misy a prikryjeme potravinovou fóliou alebo sáčkom.
10. Necháme misu s cestom pri teplote asi 24°C (tí, čo bývajú na byte, sú vo výhode) asi 3 hodiny, kým cesto ztrojnásobí svoj objem.
11. Vykysnuté cesto dáme opäť na pomúčenú podložku.
12. Prstami alebo valčekom vytvarujeme obdĺžnik o rozmeroch 20cm x 30 cm.
13. Cesto preložíme na tretiny ako dopis (najskor spodnu tretinu, potom vrchnu tretinu).
14. Takto zložené cesto dáme späť do misy a prikryjeme fóliou.
15. Necháme cesto vykysnúť v mise ďalšiu 1,5 hodiny alebo, kým zdvojnásobí svoj objem. Možeme ho odložiť na noc do chladničky.
16. Premiestnime cesto na tanier, prikryjeme fóliou a dáme do chladničky (Postup vynecháme, ak sme dali cesto do chladničky cez  noc, čo bol aj moj prípad).
17. Ak cesto zdvojnásobí objem, je čas zapracovať do neho maslovú placku.
18. Kocku masla dáme medzi 2 folie alebo pečiaci papier.
19. Válčekom ho roztlčieme na placku.
20. Prstami ho cez fóliu rozotrieme do strán asi na veľkosť 22cm x 18cm. Pracujeme rýchlo, aby nám nezmäklo.
21. Vytiahneme si cesto z chladničky a dáme na múkou posypanú podložku. Necháme odpočívať minútku, dve.
22. Prstami alebo jemne valčekom roztiahneme cesto na veľkosť 35 cm x 20 cm.
23. Na horné 2/3 cesta dáme vychladnutú kocku masla.
24. Pokiaľ nesedí veľkosť, maslo prstami rozotrieme tak, aby bolo vzdialené minimálne 6mm od okrajov.
25. Spodnú, voľnú tretinu cesta preložíme a cez ňu hornú tretinu s maslom (Pozrite na fotky od Sarah).
26. Otočíme poskladané cesto o 90° (proti smere hodinových ručičiek).
27. Zľahka vyvaľkáme cesto, tak aby sme nevytlačili z neho maslo na obdĺžnik o rozmeroch 35 cm x 20 cm.
28. Znova zložíme cesto na tretiny.
29. Položíme ho na tanier, prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na 2 hodiny.
30. Po dvoch hodinách, dáme vychladnuté cesto na pomúčenú podložku.
31. Poklepeme cesto valčekom, aby trošku spľaslo.
32. Necháme cesto odpočívat asi 8 až 10 minút.
33. Vyvaľkáme obdĺžnik o veľkosti 35 cm x 20 cm.
34. Znova preložíme na tretiny.
35. Otočíme o 90° a opäť vyvaľkáme.
36. Zložíme na tretiny posledný krát, prikryjeme fóliou a dáme do chladničky na minimálne 2 hodinky (alebo cez noc, ale musíme ho niečim zaťažiť, aby nenakyslo).
37. Konečne sme sa dostali k tvarovaniu croissantov.
38. Vymažeme plech maslom, alebo ho vyložíme pečiacim papierom.
39. Vyberiem cesto z chladničky a necháme ho odpočinúť 10 minút na jemne pomúčenej podložke.
40. Rozváľkáme cesto na obdĺžnik 51 cm x 12,5 cm.
41. Rozdelíme ho na dve rovnaké časti.
42. Jednu časť cesta dáme do chladničky, aby nam nezmäklo maslo.
43. Vyváľkáme jednu polovicku na obdlžník o rozmeroch 38 cm x 12,5 cm.
44. Rozdelíme ho na 3 štvorce (každý má 12,5 cm x 12,5 cm).
45. Dva štvorce dáme zatiaľ do chladničky.
46. Pokiaľ sa nám zostávajúci štvorec trochu scvrkol, znova ho rozvaľkáme.
47. Rozdelíme štvorec diagonálne na 2 trojuholníky.
48. Trošku natiahneme trojuholníky, tak aby neboli pravoúhle, ale rovnoramenné.
49. Začneme rolovať zo širšej strany až k protiľahlému vrcholu a stočíme kraje do croissantového tvaru.
50. Preložíme croissanty na pripravený plech.
51. Zo zostávajúceho cesta vytvarujeme ďalšie, celkovo vytvoríme 12 croissantov.
52. Plech s croissantami opatrne prikryjeme fóliou a necháme kysnúť aspoň hodinku.
53. Predohrejeme si trúbu na 240°.
54. Zmiešame vajíčko s lyžičkou vody.
55. Ponatierame nakysnuté croissanty.
56. Dáme piecť asi na 12 až 15 minút dozlatova.
57. Upečené necháme vychladnúť aspoň 10 minút.


Nie som si istá, či som dodržala všetkých 57 bodov, ale v konečnom dosledku to bolo jedno, stáli zato. Dúfam, že si recept niekedy znova vyskúšam.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...