-->

pondelok 12. septembra 2011

Quiche Lorraine alebo Cibuľový koláč so slaninou

Nikdy som nebola priaznivcov slaných koláčikov, ale čim som staršia, tým viac im prichádzam na chuť. Pridávam ďalší vyskúšaný recept z radu chutných koláčov. V reze som ho už nestihla vyfotiť, zjedol sa :)!

Suroviny
Na cesto:
175g hladkej múky,
100g hery alebo masla,
1 vajíčko,
Na náplň:
300g slaniny,
4ks šalotky,
200g sýru ementálového typu,
1 kyslá smotana (200ml),
1 smotana na šľahanie (200ml),
1 vajíčko,
soľ, čierne mleté korenie, muškátový kvet

Postup
Zo surovín vypracujeme hladké cesto, dáme do chladničky. Medzitým si nakrájame šalotku a slaninu, orestujeme na pánvici do ružova. Zmiešame si sladku a kyslú smotanu, pridáme vajíčko, ochutíme soľou, čiernym korením a muškátovým kvetom.
Cesto si vyvaľkáme a prenesieme do formy, zarovnáme a utlačíme, zvyšok cesta znova rozvaľkáme a dáme na dno formy. Navrstvíme orestovanú slaninu so šalotkou, na jemno nastrúhaný syr a zalejeme smotanovým krémom.
Pečieme pri 190°C 35-40 minút, kým nám povrch nezružovie.

Jogurtový závin s ovocím

Tak tento závin nemá chybu a v kombinácii so zmesou drobného mrazeného ovocia, je naozaj na zjedenie ;).

Suroviny
Na cesto:
500g hladkej múky,
250g hery,
1 väčší biely jogurt (ja som použila 2 biele aktivie)
štipka soli,
čajová lyžička prášku do pečiva
Na náplň:
500g tvarohu (2ks) 
50g masla,
1 vajce,
100g kryštálového cukru,

400g mrazeného ovocia (použila som zmes drobného ovocia: čerešne, maliny, ríbezle, jahody, ostružiny 

Postup
Z preosiatej múky a ďalších surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, dáme do chladničky odpočinúť. Medzitým si pripravíme náplň. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme tvarohy a vajíčko.
Cesto si rozdelíme a vyvaľkáme na dva pláty. Navrstvíme tvaroh rovnomerne, tak aby po oboch stranách zostalo cesto aspoň 5cm. Na náplň navrstvíme ešte zmrazené ovocie a zvinieme. Dáme na pečiaci papier a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C do svetlo rúžova. Necháme dobre vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a možeme krájať.

nedeľa 11. septembra 2011

Marhuľovo-tvarohové koláčiky

Jeden z výborných ľahkých receptov, žiadne maslo a ťažké krémy. Pri pečení som mala trošku problém s formou, cez ktorú mi málinko cesta vytieklo a nakvapkalo na dno trúby. Stačilo to na to, aby mi zadymilo celú kuchyňu... nabudúce si ju radšej obalím alobalom alebo dám naspodok truby pekáč :).





Suroviny
Na cesto:
3vajcia,
3 polievkové lyžice krupicového cukru,
3 polievkové lyžice polohrubej múky,
2 polievkové lyžice gustinu
Na náplň:
500g mäkkého tvarohu (2ks),
150ml smotany na šľahanie,
100g práškového cukru,
6 plátkov želatiny,
400g kompotovaných marhúľ aj so šťavou,

Postup
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista. Pridáme polohrubú múku, gustin a spolu premiešame. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, ja som použila tortovú formu o primere 23cm. Pečieme vo vyhriatej rúre na cca 180°C, kým cesto nezrúžovie.
Želatinu napučanú v ovocnej šťave necháme rozpustiť, šťavu zohrejeme, ale nevarime! Vymiešame smotanu na šľahanie, pridáme postupne dva tvarohy, cukor.
Do rozpustenej želatiny dáme 2 lyžice vyšľahanej tvarohovo-šľahačkovej zmesy, dobre rozmiešame a celú želatinu postupne vlejeme do zvyšku krému, dobre premiešame.
Trochu krému dáme na vychladnuté cesto, ktoré je ešte vo forme, poukladáme naň nakrájané marhule a nalejeme zvyšok krému. Dáme stuhnúť do chladničky. Nakrájame, možme dozdobiť preosiatym kakaom a podávať.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...