-->

nedeľa 2. októbra 2011

Hrozienkový chlebíček

Tak tento chlebíček ma úplne dostal. Jedno sobotné ráno som mala chuť niečo upiecť, na raňajky a kedže som mala všetky potrebné suroviny, tak som sa do neho pustila. Kto ma rád sladké a chce jesť zdravo, je to skvelá voľba. Chutí po karamelu, orieškach a samozrejme hrozienkach. Vydaril sa na prvý krát a aj sa krásne vyklopil ;).

Cesto
Suroviny:
225g opláchnutých hrozienok,
nastrúhaná kora z bio pomaranča, alebo citrónová šťava,
250ml horkého čierneho čaju,
šťáva z jedného pomaranča,
75g medu,
2 vajíčka,
225g jemnej celozrnej múky,
50g ovsených vločiek,
prášok do pečiva
Postup
Do misy dáme hrozienka, pomarančovú koru  a zalejeme horúčim čierným čajom. Pridáme pomarančovú šťavu a med. Premiešame a necháme 2 hodiny odstáť. Zvlášť si vyšľaháme vajíčka, ktoré pridáme k hrozienkovej zmesi, celozrnú preosiatú múku a prášok do pečiva. Nalejeme do vymazanej formy a pečieme zhruba 50-60 minút pri teplote 160 °C. Vyklopíme ešte za tepla. Na obmenu možeme ubrať hrozienka a pridať oriešky. Ja milujem vlašské..

Tvarohová torta


Suroviny
Na cesto:
750g tvarohu,
1 kyslá smotana,
150g práškového cukru,
1 balíček vanilínového cukru,
3 vajcia,
70g Gustinu,
5 lyžíc mlieka,
50g pomletých mandlí
Na dozdobenie:
jahodový džem, čerstvé jahody, práškový cukor na posypanie

Postup
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Jemný tvaroh zmiešame s kyslou smotanou a pomletými mandľami. Pridáme vymiešané vajcia a v mlieku vymiešaný Gustin, spolu premiešame.
Okrúhlu keramickú formu vymastíme, vysypeme a naplníme tvarohovou plnkou. Pečiame v predohriatej rúre na 165 °C asi 1 hodinu. Upečenú tortu necháme vychladnúť a nakrájame. Každý kúsok torty dozdobíme teplou jahodovou omačkou alebo džemom a jahodamy, posypeme práškovým cukrom. Z časových dovodov som pridala jahody do cesta, ktoré mi kvoli tomu trošku popraskalo.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...